Mezinárodní Field Trial na Kachny - Klec Tisk E-mail
Napsal/a Eva   
MFT_Klec_12.jpg24.8.2014

Výsledky
Ginny (Art's Ginny Tercius) - I. cena, CACT, res. CACIT
Derry (Cinderella Tercius) - neuspěla





Field trial není přesně naše parketa. Daleko více klade důraz na poslušnost a psi, prošlí hony nebývají nejúspěšněnjší.

Ale Ginny je všestanný talent, tak jsme nakonec do obce Klec, kde se trial na kachny koná, vyrazili. Já s Derčou to zkusit. Původně jsem startovat nechtěla, Derry je nespolehlivá a Field trial se nedá nacvičit, ale nakonec se ukázalo, že naše přítomnost, i když jen "do počtu" byla nutná. Pro platnost soutěže je nutná účast nejméně šesti psů. Nás se sešlo právě 6, z toho 4 fleti, jeden labrador a jeden chesapeak.

Začátek byl hned velmi drsný. Nejprve jednomu vůdci fletka bez povelu vyrazila pro první střelenou kachnu. Takže první pes byl ze soutěže venku. Pak jsme dostali celekem pěknou dohledávku my s Derčou. Jenže Derča si celou situaci vyložila jako klid na stanovišti a už po vybídnutí šla neochotně. Vůbec nekoukala a neviděla zvěř padat. Nakonec jsem ji správně nasměrovala, dostala dostatečně daleko a pak přišel šok. Derry doplavala na metr ke kachně, musela ji vidět i cítit, otočila se plavala zpět ke mně. Prostě odmítla aport. Takže jsme vypadly hned jako druhé. Třetí fletka měla poměrně těžkou dohledávku na kraji rákosí a i když byla třikrát poblíž, kachnu nenašla. V takovém případě se posílá kontrolní pes. Labrador se perfektně nechal navigovat, na pár povelů se dostal na vhodné místo a kachnu přinesl. Byla to krásná práce, ale současně to znamenalo, že třetí fletka je rovněž mimo hru.

Ginny pracovala standardně, zkušeně. Jen jednou se uchýlila od dráhy, kam ji Pavel posílal, takže dostala sníženou známku z poslušnosti. Konec soutěže byl dramatický. Labrador byl vcelku jasný vítěz, ale Ginny měla přinést ještě jeden aport. V trsu rákosí daleko od břehu měla být kachna. Pavel Ginny poslal, ona doplavala k trsu, prohlédla ho a vrátila se. Podruhé už ji tam dostal jen obtížně a neochotně (další trojka z radosti z práce) a pak už vůbec ne. Takže záleželo, zda poslední pes kachnu dohledá (to by Ginny vypadla). Pro nás naštěstí nedohledal, nakonec tam jeli i rozhodčí na loďce a nic tam nenašli. Proto rozhodli, že tam aport nebyl a Ginny neměla vylučující chybu. Docela se nám ulevilo.

Field trial došli 3 psi ze 6. Po zásluze vyhrál labrador, který pracoval naprosto bezchybně. K našemu mírnému překvapení byla Ginny druhá a třetí byl chesapeak.

I když jsou Trialy v Kleci krásné, Ginny pomalu stárne a na Derry už nemám nervy. Pokud se Derča nějak zásadně nechytne (což už vzhledem k věku asi nehrozí), asi už nebudu další trial riskovat.

Kompletní výsledky zde
Aktualizováno ( 20. říjen 2014 )
 
Obrázek...
image051.JPG
 
Poslední novinky
 
Oblíbené
 
 
Menu
Domů
Naši psi
Chovní psi z naší CHS
Výstavy a zkoušky
Odchovy
Úspěchy našich odchovů
Vyprávění
Různé informace
Program SR-Lov
Odkazy
English Info
Fotogalerie
Napište nám
O nás

 


Tercius - Flat Coated Retriever
Design by cmslounge     RSS