Rožmberský pohár Tisk E-mail
Napsal/a Eva   
RozPohar21_1.JPG

Třeboň 2.-4. 7. 2021


Alf (Hector Tercius) - II. cena
Skye (Jolly Roger Tercius) - III. cena



Rožmberský pohár jsou vrcholové všestranné zkoušky, které patří mezi nejtěžší. Pořádá se vždy v sudý rok, letos byl netypicky přeložen kvůli covidu a byl v červenci. Ovšem nezůstal své pověsti nic dlužen. Startovalo 22 psů, dokončilo 18, ale vypadli i favoriti.

Za náš tým startoval Josef Hajný a Alfem (Hector Tercius) a já se Skye (Jolly Roger Tercius). Rozhodně jsme nepatřili mezi favority. Alf byl na druhých! zkouškách v životě (má jen PZ) a je nezkušený on i vůdce. Skye je po štěňatech jak vyměněná, je nejistá, bez sebevědomí. Tak jsem nenastupovala úplně v klidu. Byla jsem nervózní za oba (i když si myslím, že Pepa si svůj díl nervozity nesl také).

Rozlosovali jsme se do opačných skupin. Alf měl první den pole a vodu a my malý les a velký les. Tak jsme se jen potkávali na obědě a po skončení.

Skye hned v malém lese měla problémy s dohledávkou dvou kusů v lese. Nemáme moc možnost v lese cvičit a ona je nejistá a nervní. Tentokrát donesla oba králíky, ale se známkou 2. To jsme tedy ještě šly ve 2. ceně. Vlečku měla rychle bez problémů, odložení také v klidu. Alf šel na poli úplně bez chyby v samých čtyřkách. Ale byl to teprve první půlden.

Odpoledne jsme se Skye nastupovali na barvy. Práce před barvou byla posuzována velice přísně, i věci, které se jindy tolerují, se penalizovaly. Zvládly jsme to za 3 a nastoupily na barvu. Skye si musí nejprve nasumovat pach a chvíli jí trvá, než se rozejde. Rozhodčí to sice neradi vidí (mají pocit, že pes nemá chuť do práce) ale ve skutečnosti se pes jen soustředí (alespoň naše holky to tak dělají). Pak vyrazila a šla dost rychle a celkem jistě. První křižující cestu zvládla dobře. Kolem druhé cesty se psychicky rozsypala, šla stranou a jednou sešla a pak, i když jsem ji nasadila a ona se obvykle chytí se nemohla soustředit a barvu najít, točila se v kruzích, byla viditelně nejistá. Nakonec sešla podruhé a po zoufalém konci, kdy jsem už měla strach, že nedojde, dostala do nosu srnce a šla pefektně k němu. Ta poslední třetina byl boj o přežití a známka 2 byla ještě vynikající výsledek.

Pepa šel odpoledne na vodu a na handlingu udělal začátečnickou crhybu. Vybral si kachnu, která se bude házet a Alf už měl zaměřeno kachnu, která na klidné hladině ležela. Vyrazil špatně, vzal nesprávnou, ale pak si uvědomil, že vlastně páníček chtěl tu druhou. Tak se pokusil odtlačit tu druhou před sebou. Naštěstí jsme cvičili, že se nesmí brát dva aporty současně. Takže přinesl nejprve jednu a pak druhou. Dostal 2 z handlingu a sníženou známku z přinášení kachny. Dohledávka a vodění byly bez problému, na markingu trochu hledal a dostal 3. Ale pořád šel skvěle. Na klidu na stanoviští šel s Alfem radši na řemeni, Alf byl už unavený. Sice se trochu vrtěl, ale rozhodčí mu velkoryse dal 3. Skye byla na stanovišti v klidu, neklidná jsme byla spíš já, protože jsme zapomněli repelent a komáři měli hody.

Druhý den jsme šli se Skye na pole. Opět přepnula do pištícího nervního modu. První kus na handlingu přinesla ještě dobře, ale na druhý jsem ji nemohla dostat. Nešla ode mě daleko a točila se v kruhu. Nakonec po dlouhém boji jsme dokončili, ocenění 2 za první kus jsem sice úplně nechýpala, ale 1 za druhý byla zcela zasloužená. Vyhledávání bylo ve stejném duchu, nechodila daleko, byla nervózní. Na dohledávku jsem šla se strachem, zejména proto, že tam musí najít oba kusy. Po úvodním krátkém zmatkování se ale chytla, oba kusy přinesla bez chyby a měli jsme už 4. Tak to pokračovalo i na vlečce a dalším stanovišti na vodě, další chyby už nedělala.

Alf začínal malým lesem. Už se projevila únava, takže čtverec měl sice za 4. ale přinášení už nebylo ono. Na vlečce už toho měl dost a kvůli přinášení dostal 2. Naštěstí to byl poslední aport dne. Odložení zvládl a všichni jsme čekali na výsledek barvy. Následování prošli za 3 a na barvě by šel Alf správně, ale Pepa ho z nezkušenosti stáhnul. Dostali 2 a celkově dopadli daleko lépe, než my, skončili v polovině startovního pole na 11 místě.

U nezkušeného psa, nevychozeného na lehčích zkouškách, je to výkon hrdinský a jsem na ně velice hrdá. Skye se po štěňatech úplně rozsypala a uvidíme, jestli se ještě sebere. Dělá celkem zbytečné chyby. je nervní, na jedné straně nadšená, na druhé jako by se bála, že to udělá špatně. Musíme přemýšlet, jak ji srovnat. Na druhé straně jsme oba došli, což byl úspěch

Celkově byl Rožmberský pohár náročný v kvalitních terénech. Prostě odpovídal standardu vrcholových zkoušek.


RozPohar21_2.JPG
Aktualizováno ( 25. srpen 2021 )
 
Obrázek...
image036.jpg
 
Poslední novinky
 
Oblíbené
 
 
Menu
Domů
Naši psi
Chovní psi z naší CHS
Výstavy a zkoušky
Odchovy
Úspěchy našich odchovů
Vyprávění
Různé informace
Program SR-Lov
Odkazy
English Info
Fotogalerie
Napište nám
O nás

 


Tercius - Flat Coated Retriever
Design by cmslounge     RSS