Národní výstava Klatovy Tisk E-mail
Napsal/a Eva   
Klatovy.jpgNárodní výstava Klatovy 2.7.2022
Key Elliot Tercius V1 CAC
Jolly Good Fellow Tercius  V1 CAC, Národní vítěz
Laudine Tercius V1 CAJC
Jolly Roger Tercius V1 CAC
Nikee Jozucita V1 CAC, Národní vítěz, BOB, BIG IV.

Klatovská výstava je komornější a v hezkém prostředí, proto na ni jezdíme rádi. Letos ovšem překonala všechna naše očekávání.

Posuzovala chovatelka fletů z Ukrajiny Galina Kalinchenko.
Oba kluci Elliot (Key Elliot Tercius) i Bady (Jolly Good Fellow Tercius) ve svých třídách (pracovní a vítězů) zvítězili a utkali se o titul Národní vítěz. Zkušenější Bady byl úspěšnější.

Velmi překvapila Laudie, která byla v silně obsazené třídě mladých. Když jí paní rozhodčí vytkla, že ještě není dost elegantní, doufala jsem aspoň v pořadí. Ale paní rozhodčí nás poslala na první místo a titulem CAJC. Měla jsem velkou radost. Niky (Nikee Jozucita, Badyho dcera) nastupovala v mezitřídě a předváděla se velmi temperamentně. Nicméne předvedla se docela hezky a třídu vyhrála. Rutinérka Skye (Jolly Roger) též vyhrála třídu vítězů a splnila podmínky pro udělení titulu Grandšampion ČR. Holky se utkaly o Národního vítěze. Víc se líbila mladá a temperamentní Niky, Skye paní rozhodčí vytkla, že už má trochu vytahané břicho po štěňatech. Nikee poprvé dostála svému jménu - je pojmenovaná po bohyni vítězství Niké Samothrácké - a získala titul Národní vítěz. A to jsme netušili, že to není vše.

První zádrhel byl, že ze čtyř psů, kteří běhali o BOB byli tři naši - Národní vítězové Bady a Niky a vítězka mladých Laudie. Tak musel nastoupit jako handler - náhradník manžel Báry Šimon a vedl si velmi dobře. Běhal s Laudií a předváděl ji velmi pěkně. Nicméně paní rozhodčí se nejvíc líbila Niky a nejlepší mladý pes. Badyho (kterého jsem dostala půjčeného) a Laudie nechala stranou a rozhodovala se mezi druhými dvěma. Pak udělala malý trik - nechala psy postavit a pak popojít dva kroky s tím, že je handleři nesměli rovnat. Výjimečně jsem to už viděla, spíš u zahraničních rozhodčí. Pes, který se přirozeně pěkně postaví sám má postavu přirozeně pěknou, postoj nevycepovaný. Dorovnáním psa do postoje lze zakrýt drobnější nedostatky. Nikee rozhodně nemá nacvičený výstavní postoj, takže se staví přirozeně. Tím vyhrála titul BOB, titul, na který bychom před začátkem výstavy ani nepomysleli.

Pak ještě v závěrečné soutěži o BIG získala krásné čtvrté místo. Moc jsme to Báře přáli a jsem moc ráda, že si chovatelka z Jozucity Zuzka Kostrbová vybrala na krytí Badyho a nechala nám za krytí tuhle hezkou, temperamentní až bláznivou holku, která jednou posílí řady chovných fen Tercius (vždyť po otci je Tercius až do konce rodokmenu). Tak, jako byl problém pokrotit temperament Badyho, tak je na tom i Niky, Bára si s ní dost užije. O to větší máme radost z jejich úspěchu. Všem moc gratulujeme a děkujeme i našemi náhradnímu handlerovi Šimonovi. To, že Laudie nedopadla lépe, není rozhodně jeho chyba, Laudie zraje pomalu.

Byla to výstava, na kterou se nezapomíná. A nejen kvůli výsledkům. Po delší době rozhodčí pořádně psy prohmatala, důkladně posoudila a dokonce psala i posudky. Nebylo to jen nastoupit, rozdat umístění a ven z kruhu. Klatovy si udržely vysoký standard. Rádi se tam vrátíme.

Niky_Klatovy_22.jpg
Aktualizováno ( 16. srpen 2022 )
 
Obrázek...
image047.jpg
 
Poslední novinky
 
Oblíbené
 
 
Menu
Domů
Naši psi
Chovní psi z naší CHS
Výstavy a zkoušky
Odchovy
Úspěchy našich odchovů
Vyprávění
Různé informace
Program SR-Lov
Odkazy
English Info
Fotogalerie
Napište nám
O nás

 


Tercius - Flat Coated Retriever
Design by cmslounge     RSS