Rožmberský pohár 2022 Tisk E-mail
Napsal/a Eva   
rozmb_ruze.jpg

Třeboň 15. - 17. 7 2022
Jolly Roger Tercius (Skye) II. cena 7. místo
Jolly Good Fellow Tercius (Bady) neobstál



Rožmberský pohár je prestižní akce. Jsou to všestranné zkoušky s nejdelší tradicí u retrívrů. Navíc je máme za humny v Třeboni. Pokud to jde, snažíme se účastnit.

Letos startovali Bady a Skye. Rozlosovali jsme se do opačných skupin, Bady začínal lesem, Skye polem a vodou.

Bady celkem slušně zvládl malý les. Na vlečce sice přeběhl konec, takže dostal 3, ale králíka přinesl bez problémů. Z dohledávky dvou kusů srstnaté měl dobrý čas a známku 4, ale jednoho králíka si ještě odložil, takže známky z přinášení měl 4 a 2. Ale pořád to bylo dobré, přinášení králíka se díky usilovné práci zlepšilo. Odpoledne zvládl za 3 i šoulačku jako práci před barvou (posuzování bylo hodně přísné), ale na barvě se moc nesoustředil dvakrát sešel a nakonec i minul srnce, čímž pro něj zkoušky skončily. Škoda, byla to dobrá zkušenost, chtělo by, aby si vyzkoušel ještě další discipliny.

Se Skye jsme začínali naším neoblíbeným vyhledáváním. Kopodivu docela běhala. Rozhodčí chválili její práci jako velmi systematickou, pěknou, ale protože nejde moc daleko, dostali jsme známku 3. Měla jsem radost, protože v naší skupině padly dvě 4, dvě 2 a 1. Takže i když šlo o většinou velmi dobré a zkušené psy, paleta známek byla vemi pestrá. Začátek se tedy Skye povedl. Handlingu na poli se bojím také, ještě ho nemá úplně jistý. Ale šla naprosto jistě a dost přesně, takže z obou kusů měla 4, ani na dohledávce, ani na vlečce jme neměli problémy. Pole pro nás dopadlo nad očekávání dobře.

Odpoledne jsme šli na vodu. Handling na dvě kachny na vodě byl hozený daleko a poměrně obtížně, ale Skye ho má docela zažitý. Jen v jednu chvíli mi zatrnulo, když se po uchopení prvního kusu otočila a plavala kousek směrem k druhému. Vydržela jsem na nervy a ona se jen ujistila, že tam ten druhý je a přinesla korektně. Z dohledávky v rákosí jsem měla stach. Disciplína se dělala tak, že se vypouštělo jen kousíček za místem, kde dohledal předchozí pes. Na ZPR jsme takhle vypadli. Tady se také Skye musela podívat, jestli tam ta předchozí kachna není, ale nechala se poslat dopředu a v dobrém čase donesla. Marking je vždy trochu ošemetný, ale byl v naší skupině bez problémů. Vodění šlo přes potůček, takže jsme nikdo nebyl jistý, ale kromě jednoho jsme šli všichni s čistým štítem.

Na malém lese Skye na dohledávce přineslaa prvního králíka rychle, na druhého sice předvedla malý taneček, ale jen opravdu malý, pak vyrazila pro králíka na levou stranu, odkud už přinesla. Tak jsem si připravovala plán, jak ji pošlu a ona se vemi rycle vynořila s druhým králíkem v čase 1:45 min. Vlečka i odložení byly bez problémů a čekalo nás poslední stanoviště, práce před barvou a barva.

S posledním číslem ve skupině jsme nelosovali, ale měla jsem štěstí, vyšla na mě už třetí barva v pořadí. Musel jsem se rozhodnout, zda jít šoulačku, která je těžší a víc bodovaná, nebo na jistotu (kvůli přísným rozhodčím a únavě psa) následování. Protože jsme měli šanci na hodně dobré umístění, riskla jsem šoulačku a Skye ji předvedla perfektně. Tak nám zbývala barva. Věděla jsem, že kdyby šla bez chyby, tak má šanci na vítěze zkoušek a kdyby měla 3, tak aspoň na res. CACT za šampionem a dokončili bychom šampiona práce. Jenže po nasazení na barvu jsem se zděsila. Skye jako by se nemohla chytit barvy, z rozpaků křižovala stopu na jednu a druhou stranu, dokonce přeskokově začala kousat klacek. Šla nepřesvědčivě a nakonec mě nepřekvapilo, že sešla. Měla jsem obavu, že to je nejen konec šance na vítěze, ale možná i na dokončení. Ale pak se najednou chytla a šla velmi přesvědčivě, bezchybně překřížila lesní cestu, prošla přes lože a šla dost jistě. Ke konci už tak soustředěná nebyla a necelých 50 kroků od konce mi sešla podruhé. Bylo jasné, že toho šampiona práce nedoděláme. Ale pak se zase chytla a šla jistě až k srnci. Na jedné straně se mi ulevilo, že jsme došli, na druhé straně mě trochu mrzelo to druhé, zbytečné, sejití. Šampiona práce nakonec dodělal náš kamarád Zdeněk Pokorný s Matesem (Akahata Mariel´s Miracle), který skončil třetí s res. CACT za šampionem Quentinem.

Zkoušky byly pěkné, terény se nám líbily, rozhodčí nic neodpustili, prostě tak, jak to má na všestranných zkouškách být. Vše hodně probraly barvy. Nevíme, proč i hodně zkušení a dobří psi, kteří chodí barvu spolehlivě,  měli velké problémy nebo vypadli. Na druhé straně ne tak zkušený, i když moc šikovný Mates šel za 3. To jsou věci, na které nepřijdeme, psí svět pachů je pro nás cizí a my ho nepochopíme. Terény nejsou tak hrozné, počasí bylo celkem milosrdné, nebylo ani moc sucho. Prostě nevíme. Ale přitom byli psi, kteří dokázali bezchybně dojít.

V každém případě jsem se Skyi výkonem spokojená. Kromě ne zcela povedené barvy (a musím přiznat, že jsme neměli letos dost natrénováno) a samozřejmě slabšího vyhledávání, šlapala naprosto bezchybně a to ne proto, že by nám rozhodčí cokoliv odpustili (ani bych to nechtěla). Byly to zkoušky, které byly pěkné téměř vším, počínaje terény přes naši příjemně vylosovanou skupinu po velmi korektní posuzování. Snad budu schopna ještě jednou, za dva roky, si Rožmberský pohár zkusit ještě jednou.


Aktualizováno ( 6. listopad 2022 )
 
Obrázek...
image044.JPG
 
Poslední novinky
 
Oblíbené
 
 
Menu
Domů
Naši psi
Chovní psi z naší CHS
Výstavy a zkoušky
Odchovy
Úspěchy našich odchovů
Vyprávění
Různé informace
Program SR-Lov
Odkazy
English Info
Fotogalerie
Napište nám
O nás

 


Tercius - Flat Coated Retriever
Design by cmslounge     RSS