PZ Vacíkov a SZR Bernartice Tisk E-mail
Napsal/a Eva   
Fleur_Rohozna.jpgPodzimní zkoušky Vacíkov 7. 8. 2022

Bady (Jolly Good Fellow Tercius) I. cena res. CACT
Elliot (Key Elliot Tercius)  I. cena
Laudie (Laudine Tercius) neuspěla

Speciální zkoušky retrívrů Bernartice 14. 8. 2022

Skye (Jolly Roger Tercius) II. cena

Vacíkov jsou naše oblíbené zkoušky. Tentokráte šli tři naši zástupci. Rozlosovali jsme se každý do jiné skupiny, takže jsme si vyměňovali dojmy vždy při střídání.

Bady začal slíděním a dohledávkou, vše zcela bez problémů. Vlečka pernaté také bez problémů. U vodění se mu nevyplatilo, že jedna otočka byla blízko rybníčku a on se soustředil na vodu a udělal malou chybu a dostal známku 3. Ale vodění posuzovali rozhodčí velmi přísně, někdy až zbytečně (v naší skupině padla dvojka, u které jsme nikdo nechápali  za co). Jinak kachna z vody a marking byly také bez problémů. Jen u markingu mu snížili známku z přinášení. Bady běží zpět stejně rychle, jako tam a kus mu v tlamě poskakuje. Tito rozhodčí to opakovaně posoudili jako nadhazování a snížili známku (už vloni ve Slabčicích) . Jiní rozhodčí úplně stejné přinášení Badymu nepenalizují. Tím dostal celkově 3 z přinášení a přišel o titul. Poslední byla obávaná vlečka srstanté, ale tentokrát ji Bady vypracoval úplně bez problémů. Díky dvěma trojkám dostal "jen" res. CACT.

Elliot byl méně soustředěný, možná proto, že byl den před tím na výstavě. Udělal chybiček o něco víc. Kupodivu se nelíbilo jeho vyhledávání. Dohledávka se dělala v lese. Tři dny před zkouškami jsme schválně dali dohledávku mezi stromy, aby ho terén případně nezaskočil. Elliot narazil na vosí hnízdo a byl dost poštípaný. No a fleti mají hodně dobrou paměť. Proto se mu do lesa moc nechtělo a o pár vteřin překročil časový limit.Tím pádem mu snížili i radost z práce a poslušnost. Vodění také nevyšlo dokonale. A u přinášení také měli v jednom případě pocit, že to nebylo perfektní. Ale skončil velmi pěkně v 1. ceně.

Laudie byla také po výstavě unavená. Vodění trochu v tréninku zanedbali a šla opravdu s chybami, takže si 2 zasloužila. Marking jí nevyšel, také potřebuje víc trénovat. Vlečku srstnaté zvládla bez chyb, ale na vlečce pernaté měla smůlu. Když šla kolem hustého keře kousek od vlečky, vylétlo z něj hejno ptáků. Laudie se lekla, zastavila a nakonec utekla zpět. Byla jen necelých 20 m od kusu. Už ji tam ale Pavel nedostal, takže skončila.
Stejně byl Vacíkov aspoň pro kluky úspěšný a jako vždy příjemný. 



Speciální zkoušky retrívrů jsou novinka, v KCHLS se pořádaly poprvé. Jsou složitější, hodně záleží na klidech a poslušnosti, proto startovala jen zkušená Skye. Zkoušky byly novinka i pro rozhodčí, takže jsme byli celkově zvědaví, jak to bude vypadat.

Začínali jsme na handlingu na 1 kus v lese, disciplině, kterou jsme moc neznali. Terén byl perfektní, rozhodčí velmi rozumní a Skye šla přesně. Totéž byl marking v lese. Společný hon (walk up) mi dělal problémy, neumím chodit v řadě. Tak jsem musela někdy trochu zrychlovat, někdy zpomalovat a Skye, natěšená na práci, mě nesledovala úplně perfektně. Dostali jsme 3. Ale bylo to korektní, rozhodčí předem řekli, co budou chtít a všichni měli stejné podmínky. Na dalším stanovišti bylo nasazení na vlečku na dálku, které se Skye povedlo a dále tam byla dohledávka 2 kusů v lese, která byla také bez zádrhelů. A šlo se na dvojitý marking. Skye je zvyklá, že se hodí jeden kus, pak si ji přetočím a hodí se druhý kus. Jenže po vhození prvního kusu téměř bezprostředně (snad s vteřinovou prodlevou) vystřelili a hodili druhý kus v době, kdy jsem Skye rovnala. Tím pádem jsme ani jedna neviděly vhození. První kus byl bez problému, ale druhý dohledávala, protože vůbec netušila, kam ho hodili. Když jsem se ohrazovala, že jsem neměla ještě připraveného psa, bylo mi řečeno, že jsem to měla říci dopředu, že srovnání psa není povinné. Pravidla jsou napsaná tak, že se dají vykládat skoro libovolně, rozhodčí rozhodli v náš neprospěch.  Známka 2 nás odsunula do 2. ceny. Hrozně mě to mrzelo, protože jsme měli velkou šanci na dobré umístění a na titul, který by nám umožnil dodělat šampiona práce. Handling na vodě byl už bez problémů. Dohledávka v rákosí přes vodu byla těžká, ale Skye ji zvládla docela slušně za 4 a poslední byl handling na poli, který udělala naprosto bezchybně. Takže ten nešťastný dvojitý marking nás stál opravdu hodně. Skye i tak skončila celkově pátá a kolegyni, která získala ve fletech titul můžeme jen gratulovat, protože má opravdu kvalitního psa a chodí dobře, nedostala titul zadarmo.

Celkově se nám zkoušky velmi líbily, jsou různorodé a zajímavé. Zatím byl problém, že ani vůdci, ani rozhodčí přesně nevěděli, jak některé discipliny vést a hodnotit. Člověk musí vést psa trochu jinak, musí se předem s rozhodčími domluvit a je to nová zkušenost.  Ale pokud budou za rok znovu, rádi si je zopakujeme. A pokusíme se, abychom připravili i další psy.

Aktualizováno ( 6. prosinec 2022 )
 
Obrázek...
image002.jpg
 
Poslední novinky
 
Oblíbené
 
 
Menu
Domů
Naši psi
Chovní psi z naší CHS
Výstavy a zkoušky
Odchovy
Úspěchy našich odchovů
Vyprávění
Různé informace
Program SR-Lov
Odkazy
English Info
Fotogalerie
Napište nám
O nás

 


Tercius - Flat Coated Retriever
Design by cmslounge     RSS