Východočeské derby Chlumec nad Cidlinou Tisk E-mail
Napsal/a Eva   
eda2.jpgSobota 10.6. 2023 Podzimní zkoušky:
Skye (Jolly Roger Tercius) 1. cena, CACT
Laudie (Laudine Tercius) 1. cena, res. CACT
Bady (Jolly Good Fellow Tercius) 2. cena

Neděle 11.6. Zkoušky z vodních prací:
Skye (Jolly Roger Tercius) 1. cena
Laudie (Laudine Tercius) neuspěla
Bady (Jolly Good Fellow Tercius) 1. cena CACT

Na Východočeské derby jezdíme vyhodnocovat a tak se obvykle i účastníme. Terény jsou tam pěkné, rozhodčí dobří, tak není důvod vynechat.

V sobotu byly podzimní zkoušky. Jako obvykle jsme se rozlosovali každý do jiné skupiny, což byla komplikace. Měli jsme s sebou i naši špatně pohyblivou, nemocnou Derry. Tak jsem auto, Derry a Skye vyfasovala já a Pavel se musel domluvit s kolegyní, která ho vozila. Bady s Václavem byli autonomní.
Skye mě jen vyzkoušela u první discipliny, kachny z hluboké vody, kdy chvíli váhala, jestli má jít. Ale vydržela jsem na nervy a Skye šla na první povel. Pak šlapala zcela bezchybně s několika pochvalami (za marking, dohledávku s nejrychlejším časem a vlečku). Jedině vyhledávání nám nesedí. Terén byl sice zazvěřený, ale přehledný a tak nechodila daleko a musela jsem ji víc povzbuzovat. Ale známka 3 byla uspokojivá a stačila nám bohatě na CACT a 4. místo na podzimkách. Celé zkoušky byly pro mě komplikované tím, že jsem se musela starat o Derry. Všichni rozhdčí byli velmi tolerantní a nechali nás zaparkovat ve stínu případně na mě počkali, kolegové ze skupiny mi ji občas pohlídali. Odpoledne už Derry strávila v autě (otevřeném a ve stínu, teplotu jsem stále kontrolovala), kde spala jak zabitá, protože už byla unavená. Ale kupodivu si to Derča docela užila (já o něco méně) a Skye to nevadilo.
Laudie chodila také spolehlivě. Byla trochu unavená, tak vyhledávání měla také jen za 3 a na vlečkách si vždy nejprve zkontrolovala, zda je tam rozhodčí. Bylo to hodnoceno jako otálení nad zvěří a hodnoceno známkami 3. Ale i tak předvedla velmi solidní výkon a získala 1. cenu a res. CACT.
U Badyho byly zkoušky adrenalin. Čekali jsme, zda bude tolerovat schované rozhodčí a půjde na vlečky, nebo zda to odmítne. Naštěstí se rozhodl, že vlečku půjde, ale pro změnu si vzpomněl na problémy z přinášením, o kterých jsme mysleli, že jsme je odstranili. Nechtělo se mu zvěř vrátit. A po dlouhé době se "utrhl" na přinášení kachny a vyrazil před povelem rozhodčího, tak i tam měl dvojku. Ale celkově skončil ve 2. ceně, což nám udělalo radost. Před zkouškami jsme si tipovali jeho šance dojít tak půl na půl.

V neděli jsme šli na vodní práce. Skye předvedla ukázkový handling na 2 kachny a i další discipliny šla bez sebemenšího zaváhání. Poslední byla práce v rákosí. Skye ji normálně moc nemiluje, ale v terénu, který je jí blízký, ji zvládá, někdy i velmi dobře. Tady bylo husté tvrdé rákosí, které moc nezná a nemá nacvičené. Tak šla opravdu neochotně s četnými povely. Občas někde něco prohledala, ale žádná sláva to nebyla a známka 2 byla zasloužená. Jenže na zkouškách, které nebyly zvlášť těžké a byly vyrovnané nás to odsunulo hodně dozadu. I když nakonec skončila v 1. ceně, celkově nezářila.
Na Laudie se podepsala únava z cestování a také nezkušenost s lokálním terénem. A také to, že šla na dohledávku kachny jako úplně první v neprošláplém terénu. Vypadla na dohledávce kachny. Pavel se rozhodl s ní dál nepokračovat a usnadnil mi život tím, že si vzal na starost Derry.
Badymu naopak vodní práce sedí. všechny discipliny vystřihl bez jediné chyby, dokonce ani v přinášení chybu tentokrát neudělal a došel v samých čtyřkách. Tím pádem musel do rozstřelu. Tam už byl unavený a udělal větší chybu v aportu, takže skončil poslední z rozstřelu na 6. místě, ale s CACT.

Celkově jsme neskončili nijak slavně, ale celkem přijatelně. Škoda té Laudiny dohledávky, která v podstatě byla jediný vážnější problém. Laudie potřebuje nabrat zkušenosti a dostat se do jiných terénů. Skye je vyzrálá a podává stabilní výkony, jen to vyhledávání na zkouškách jí nesedí (v praxi, když tam má zvednout zvěř, je to jiné). Bady zraje pomaleji, občas má své mouchy, občas se vracejí staré chyby, ale přece jen se výkonostně posouvá. Je velice talentovaný, ale zbrklý. Odjížděli jsme spokojení nejen s tituly, ale hlavně s výkony psů. Organizace zkoušek byla jako vždy velmi dobrá (Jarmila Pokorná dá přípravě hodně) a prostředí moc pěkné. Takže za rok se pravděpodobně vrátíme.

Aktualizováno ( 26. červen 2023 )
 
Obrázek...
image019.jpg
 
Poslední novinky
 
Oblíbené
 
 
Menu
Domů
Naši psi
Chovní psi z naší CHS
Výstavy a zkoušky
Odchovy
Úspěchy našich odchovů
Vyprávění
Různé informace
Program SR-Lov
Odkazy
English Info
Fotogalerie
Napište nám
O nás

 


Tercius - Flat Coated Retriever
Design by cmslounge     RSS