Zkoušky - srpen 23 Tisk E-mail
Napsal/a Eva   
Fleur_Rohozna.jpgPZ Vacíkov 6. 8. 2023
Key Elliot Tercius  II. cena
Laudine Tercius III. cena
Jolly Good Fellow Tercius II. cena
Lamorak Tercius III. cena

SZR Bernartice 20.8.2023
Jolly Roger Tercius II. cena (2. místo)
Laudine Tercius  III. cena (6. místo)


Vacíkov jsou naše oblíbené zkoušky, obvykle se nám tam daří. Letos to taková sláva nebyla, na druhé straně to nebylo ani fiasko.
Nejlépe si vedl Elliot, který šel skvěle až do poslední discipliny. Nicméně marking je zrádný a chvilka nepozornosti znamenala dohledávání aportu, známku 2 a druhou cenu. Škoda, mohl si odvézt titul. Laudie nešla špatně. Jen nepochopitelně vynesla z vody kachnu a začala jí dávat snad umělé dýchání, ale určitě masáž srdce. Na první povel se na Pavla podívala jako by říkala "podívej, dyk ji musím zkusit oživit" a olizovala dál. Teprve na druhý povel se vzpamatovala a přinesla, ale už to byla známka 1. Byl to nějaký zkrat, který jsme nepochopili. Ještě v týdnu jsem říkala, že Laudie nosí z vody nejspolehlivěji. To je vždy předzvěst průšvihu. U Badyho (Jolly Good Fellow) letos nevíme, co mu rupne v bedně, protože jeho vlečky jsou loterie. Někdy jde dobře, někdy jde velkoryse, někdy nechce jít vůbec. Pernatou ještě udělal suveréně, ale na srstnaté ho Václav špatně nasadil a Bady "ulítl" na vedlejší vlečku a dohledával. Brali to jako volné hledání a dali známku 1. Jinak šel slušně. Mile překvapil Lamorak alias Čímen. Dávala jsem mu šance půl na půl, protože jeho přinášení má ještě daleko do dokonalosti. Ale kromě toho, že blbnul na vlečkách, nešel tak špatně a nakonec dokončil. Sice ve 3. ceně, ale má splněné zkoušky. Nakonec se z titulu CACT radovala dcera našeho Badyho Carla (Bela Carla ze Zaječího skoku) naší kamarádky Jany Trnkové Drahotušské. Oběma jsme to moc přáli. Letos nebyly na Vacíkově moc dobré terény. Část luk nebyla posekaná, takže se nakonec slídilo sice na posekané louce, ale vlečky se tahaly na úzkých nudlích posekaných luk ohraničených stařinou, kde nebyly možné korektní odstupy mezi vlečkami. Ale atmosféra a prostředí bylo tradičně krásné.

Na Speciální zkoušky (SZR), které patří mezi vyšší, jsem hlásila jen Skye. Ale na poslední chvíli se rozhárala jedna fena a organizátor - Jana Smejkalová - hledala náhradníka. Protože Laudie trénovala s námi, tak jsme se rozhodli, že půjdou také. Brali jsme to jako risk a zkoušky "na zkušenou", protože nemá některé discipliny zažité.
Tentokrát jsme se rozlosovali spolu, což bylo výhodné nejen kvůli autu. Od Skye jsem čekala cokoliv, protože má falešnou březost, od Laudie jsme nečekali nic, už startovat bylo na hraně. Je to devět obtížných disciplin. Začínali jsme dohledávkou dvou kusů v lese. Trochu jsme měli obavu z Laudie, ale nakonec se ukázalo, že to byla nejjednodušší disciplina. Oproti loňsku ostatní stanoviště byla o hodně obtížnější. Handling na poli vystřihla Skye skvěle, kdežto Laudie nejprve zaměnila a pak dohledávala, takže měla hned dvakrát za 1. Práce v rákosí přes vodu byla proti loňsku kousek posunutá, takže pes musel přeplavat hodně velký kus vody, odhadovali jsme, že více než 30 m. Trochu nám zatrnulo. Skye předvedla sice svá dvě kolečka s lapáním lístků na vodě, ale pak se nechala pobídnout a měla výborný čas lehce přes 3 minuty. Laudie šla výborně, jen v rákosí hledala déle, tak měla čas asi o 10 vteřin delší. Obě byly výborné. Handling na vodě je Skyina parádní disciplina a předvedla ji bez chyby, ale bez chyby šla i méně zkušená Laudie. Dvojitý marking, který nám byl vloni osudný jsme letos se Skye zvládli. Laudie ovšem byla zmatená a vyrazila bez povelu, tak měla z prvního kusu 1, druhý zvládla skvěle. Společný hon je považován za velmi těžký, ale holkám nedělal potíže. Trénujeme ho v rámci zklidnění psů od mala. Na posledním stanovišti jsme začínali naváděním na vlečku pernaté. Tam vůdci omdlívali ještě před disciplinou a já nebyla výjimkou. Nasazovalo se na suchém strništi, které hůř drží pachy a nasazovalo se kolmo na stopní dráhu. Byla jsem zvědavá, jak si holky poradí. Skye šla dost jistě, jen mě vyděsila, protože oblouky na stopě byly dost velké a já nevěděla, jestli jde špatně, nebo správně. Šla bez chyby. Měla jsem obavy, jak si poradí Laudie. V tréninku šla tuhle disciplinu asi třikrát a nikdy v takovém úhlu. Ale ukázala vynikající nos a zvládla ji skvěle. Trojku dostala za svůj zlozvyk se na konci rozhlédnout, kde je rozhodčí.
Kolega střelec nás uklidňoval, že poslední 2 discipliny jsou hračka. Oponovala jsem, že jsou jen discipliny před námi a za námi a měla jsem, bohužel, pravdu. Skye šla na marking v lese. Ona sleduje oblouk a místo dopadu odhaduje. Jenže jsme měli smůlu a bažant se odrazil od stromu a spadl jinam, než čekala. Začala strašně zmatkovat a dohledávala. Výsledek nemohl být jiný než známka 2 a konec nadějí na titul. Laudie naopak marking absolvovala bez chyby. Poslední bylo navádění na 1 kus v lese. Skye ho zvládla dobře, jen s pomocnou 3 z přinášení, protože si králíka odložila a rozhlédla se. Laudie trochu hledala, ale ne moc, ale přinášení už stálo za houby. Byla už unavená nesoustředěná. Ale dokončila. Skye od titulu dělila jen ta nešťastná dvojka, jinak by šla do rozstřelu o vítěze. I tak skončila celkově na pěkném druhém místě. Byla to smůla. Ale Laudie byla hrdina dne, že vůbec dokončila. Z 11 startujících dokončilo 6 a jediná Laudie byla dvouletá a zatím bez vyšších zkoušek, jinak tam byli samí zkušenější psi.
Zkoušky byly perfektně zorganizované (díky Janě Smejkalové a její rodině), výborně posuzované a v těžkých terénech. Tak mají vrcholové zkoušky vypadat. To jsou zkoušky, na které se vzpomíná (i když trochu štěstí bych už konečně uvítala, ale snad někdy...).

Aktualizováno ( 6. listopad 2023 )
 
Obrázek...
image015.jpg
 
Poslední novinky
 
Oblíbené
 
 
Menu
Domů
Naši psi
Chovní psi z naší CHS
Výstavy a zkoušky
Odchovy
Úspěchy našich odchovů
Vyprávění
Různé informace
Program SR-Lov
Odkazy
English Info
Fotogalerie
Napište nám
O nás

 


Tercius - Flat Coated Retriever
Design by cmslounge     RSS